5 principii de baza pentru comunicarea aprecierii fata de echipa

5 principii de baza pentru comunicarea aprecierii fata de echipa

La nivel national, studiile confirma faptul ca mai mult de jumatate dintre angajati nu se simt apreciati, in ciuda eforturilor de a duce la implinire toate obiectivele prezente in fisa de post:

  • 65% dintre angajati sustin ca nu au primit recunoastere sau apreciere in ultimele 12 luni
  • Doar 31% dintre angajati sustin ca simt aprecierea departamentului de management fata de calitatea muncii lor, in ciuda faptului ca 80% dintre marile corporatii au programe de recunoastere a meritelor angajatilor.
  • Longevitatea este primul motiv de apreciere in majoritatea locurilor de munca (cat de motivant poate fi acest lucru?)
  • Doar 8% dintre angajati simt ca managementului de top le pasa de ei in mod personal

Cu toate acestea, mai mult de 50% dintre angajati aleg sa isi pastreze locul de munca, devenind ineficienti si nemotivati. Comunica eficient aprecierea fata de angajati si vei avea o echipa motivata!

1. Asigura-te ca lauda ta este specifica si personala

Cea mai comuna greseala a organizatiilor si a supervizorilor este faptul ca utilizeaza o modalitate de comunicare generala si impersonala: “Treaba buna! Bravo, echipa”. Aceasta recunoastere nu are nici o insemnatate pentru asistenta care a organizat fisele din toate cabinetele sau pentru colega de la receptie care a stat peste program pentru a face un raport din proprie initiativa. Foloseste numele colegului si spune-le in mod specific faptul ca ceea ce face acesta iti usureaza tie munca: “Faptul ca m-ai ajutat cu acel raport mi-a luat o mare greutate de pe umeri si ne va ajuta sa fidelizam pacientii. Iti multumesc!”

2. Foloseste si actiuni, nu doar cuvinte de lauda

Este demonstrat faptul ca unii oameni (majoritatea barbatilor) nu valorifica lauda verbala. Multi oameni au ajuns sa considere complimentele facute

cu regularitate un mecanism de manipulare. De aceea este important sa iti rezervi 1-2 ore pe saptamana pentru a-ti petrece timpul cu ei si pentru a-i ajuta sa duca la implinire o anumita sarcina.

3. Adapteaza aprecierea in functie de personalitatea angajatului

Nu tuturor le place ca meritele sa le fie recunoscute in public. Pentru multi introvertiti, sa mearga la o cina de apreciere cu echipa este mai degraba o tortura decat o recompensa pentru o treaba bine facuta. Ei ar prefer sa primeasca un card de cadou pentru o librarie sau o ciocolata pe care sa o savureze acasa. Afla ce conteaza pentru ei si comunica aprecierea in functie de personalitatea si dorintele lor!

4. Separa afirmarea de criticism constructiv sau instructaj

Daca vrei ca mesajul pozitiv sa fie auzit in mod clar, nu continua cu o afirmatie de tipul “Acum, daca ai incerca sa faci lucrurile cum iti spun eu, rezultatele ar fi si mai bune…”. Nu le oferi un compliment pentru ca apoi sa le spui cum ar fi putut sa indeplineasca mai bine sarcina. Ei isi vor aminti doar critica “constructiva”.

5. Fii sincer si nu exagera

Nu incerca sa fii fals sau sa exagerezi in transmiterea aprecierii (“Esti cea mai buna asistenta din toata lumea!”). Oamenii isi doresc sa fie apreciati in mod corect si sincer.

2014-09-05T14:26:28+03:00 septembrie 5th, 2014|blog|

Aboneaza-te la newsletter