Arta de a delega: o prioritate pentru manageri!

Arta de a delega: o prioritate pentru manageri!



Delegarea responsabilitatii trebuie sa fie fundamentul oricarui manager. Pe cat de simplu este conceptul de delegare a responsabilitatilor, insa, pe atat de complicata poate deveni punerea sa in practica. De acceea, am facut un sumar al instructiunilor care ii ajuta pe managerii de clinici dentare sa delege eficient:

1. Stabileste din timp ce si cand trebuie sa delegi

În primul rând, managerii trebuie să se asigure că delegarea este cea mai buna varianta de acțiune. Poti afla acest lucru raspunzand la urmatoarele intrebari:

  • Exista cineva in organizatie care sa aiba ce trebuie pentru a duce actiunea la bun sfarsit? – background, expertiza, informatii, etc
  • Sarcina delegata ofera oportunitatea de a dezvolta abilitati altei persoane, sau doar insarcinez un task neplacut altcuiva?
  • Este aceasta o sarcina care va aparea frecvent, astfel incat daca voi investi timp in cineva, voi obține un castig multiplu?
  • Am timpul suficient pentru a delega actiunea in mod eficient? In cazul in care timpul pentru instruire este prea scurt, nu voi obtine rezultatele dorite in timp util.

2. Depaseste obiectiile

Ar fi minunat daca toata lumea s-ar implica in orice actiune cu entuziasm si dorinta de performanta. Dar, cum orice manager stie, aproape intotdeauna vor exista persoane care vor obiecta sau vor ezita in fata unei sarcini delegate.

3. Nu fi propriul tau obstacol

De multe ori cel mai mare obstacol in acest proces este chiar persoana care ar trebui sa delege. Supervizorii trebuie sa fie convinsi ca delegarea este solutia si sa depaseasca o serie de obiectii proprii: „Nu vreau sa pierd controlul asupra proiectului”, ” Nu am incredere in munca altora „, ” Este mult mai eficient sa fac singur sarcina ” etc.

4. Motiveaza angajatii

Una dintre cele mai eficiente metode prin care poti motiva persoana careia ii delegi o sarcina este sa ii oferi siguranta ca se poate baza pe sprijinul tau. Va fi mult mai motivate daca vei face trecerea de la abstract -” Vei face o prezentare a unui client ” – la real – ” Sa facem impreuna o prezentare pentru un client”. Managerii nu au intotdeauna puterea, autoritatea sau mijloacele de a recompensa oamenii asa cum si-ar dori. Ce facem in acest caz? Cautam un stimulant la fel de important. Daca nu poate fi o marire de salariu, ar putea fi :

  • un bonus mic
  • mai mult timp liber pentru a petrece cu familia
  • formare si oportunitati de invatare , sau
  • un stimulent legat de performanta financiara a companiei .

Stimulentele pot fi modificate si ajustate pe baza cunostintelor pe care managerului le are cu privire la angajatului implicat . Cum unor oameni le place opera, in timp ce altora baseball-ul, la fel si stimulentele pot fi ajustate pentru a targeta placerile unui angajat.

5. Exerseaza delegarea

Delegare are nevoie de exercitiu. Astfel, cea mai buna abordare este aceea de a incepe cu sarcini mici. Aceasta abordare servește ca un “boost” de incredere in doua directii:

  • Increderea ca daca vei reusi sa delegi vei fi mai eficient si vei vedea pana unde poate duce ajutorul angajatilor
  • Increderea ca angajatii sunt capabili de mai mult si ca se dezvolta odata cu indeplinirea sarcinilor delegate

Delegarea eficienta necesita multa implicare si dorinta de reusita. Insa cu cat vei invata sa delegi mai usor, cu atat vei putea duce la indeplinire mai multe sarcini intr-un timp mai scurt!

2018-09-02T13:25:52+03:00 august 30th, 2014|blog|

Aboneaza-te la newsletter