­čĺ░Despre obliga╚Ťia de plat─â a ratelor aferente creditelor

­čĺ░Despre obliga╚Ťia de plat─â a ratelor aferente creditelor

Potrivit OUG 37/2020 obliga╚Ťia de plat─â a ratelor scadente aferente ├«mprumuturilor, reprezent├ónd rate de capital, dob├ónzi ╚Öi comisioane, acordate debitorilor de c─âtre creditori p├ón─â la data intr─ârii ├«n vigoare a prezentei ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â (30 martie 2020), se suspend─â la cererea debitorului cu p├ón─â la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.

Cine poate beneficia de aceast─â facilitate?

De prevederile prezentei ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â beneficiaz─â debitorii care au ├«ncheiat un contract pentru ob╚Ťinerea unui credit care nu a ajuns la maturitate ╚Öi pentru care creditorul nu a declarat scaden╚Ťa anticipat─â, anterior intr─ârii ├«n vigoare a prezentei ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â.
Facilitatea poate fi acordat─â doar pentru creditele care nu ├«nregistreaz─â restan╚Ťe la data instituirii st─ârii de urgen╚Ť─â pe teritoriul Rom├óniei sau debitorii au efectuat plata acestor restante p├ón─â la data solicit─ârii suspend─ârii obliga╚Ťiei de plat─â (cel mai t├órziu p├ón─â la 45 de zile de la intrarea ├«n vigoare a prezentei ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â).

Facilitatea se acord─â exclusiv debitorilor ale c─âror venituri au fost afectate direct sau indirect de situa╚Ťia grav─â generat─â de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare a prezentei ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â.

Pentru ca debitorii persoanele fizice autorizate, ├«ntreprinderile individuale ╚Öi ├«ntreprinderile familiale ce func╚Ťioneaz─â potrivit Ordonan╚Ťei de urgen╚Ť─â a Guvernului nr. 44/2008 privind desf─â╚Öurarea activit─â╚Ťilor economice de c─âtre persoanele fizice autorizate, ├«ntreprinderile individuale ╚Öi ├«ntreprinderile familiale, profesiile liberale ╚Öi cele care se exercit─â ├«n baza unor legi speciale, indiferent de forma de exercitare a profesiei ╚Öi persoanele juridice din contractele de credit, respectiv leasing, cu excep╚Ťia institu╚Ťiilor de credit definite potrivit Ordonan╚Ťei de urgen╚Ť─â a Guvernului nr. 99/2006 sa poata beneficia de facilitatea prevazuta de OUG 37/2020 trebuie s─â ├«ndeplineasc─â cumulativ urm─âtoarele condi╚Ťii:
  1. a) ├«ntrerup activitatea total sau par╚Ťial ca efect al deciziilor emise de autorit─â╚Ťile publice competente potrivit legii, pe perioada st─ârii de urgen╚Ť─â decretate, ╚Öi de╚Ťin certificatul de situa╚Ťii de urgen╚Ť─â emis de Ministerul Economiei, Energiei ╚Öi Mediului de Afaceri sau de╚Ťin certificatul pentru situa╚Ťii de urgen╚Ť─â emis de Ministerul Economiei, Energiei ╚Öi Mediului de Afaceri, prin care se constat─â, ├«n baza declara╚Ťiilor pe propria r─âspundere a debitorilor, diminuarea veniturilor sau a ├«ncas─ârilor cu minimum 25% ├«n luna martie 2020 prin raportare la media lunilor ianuarie ╚Öi februarie 2020 sau ├«ntreruperea par╚Ťial─â sau total─â a activit─â╚Ťii ca efect al deciziilor emise de autorit─â╚Ťile publice competente pe perioada st─ârii de urgen╚Ť─â decretate;
  2. b) nu se afl─â ├«n insolven╚Ť─â la data solicit─ârii suspend─ârii ramburs─ârii creditului, conform informa╚Ťiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Na╚Ťional al Registrului Comer╚Ťului.

Care este procedura?

Pentru a beneficia de suspendarea ramburs─ârii ratelor, dob├ónzilor ╚Öi comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare ├«n acest sens, ├«n format letric sau prin po╚Öta electronic─â, la datele de contact precizate ├«n contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distan╚Ť─â oferit de creditor, cel mai t├órziu p├ón─â la 45 de zile de la intrarea ├«n vigoare a prezentei ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â.
În cazul în care debitorul nu poate transmite cererea prin unul dintre mijloacele enumerate la alin. (1),
acesta o poate formula pe cale oral─â, prin telefon, la un num─âr de telefon dedicat care va fi anun╚Ťat de c─âtre fiecare creditor pe pagina sa de internet, situa╚Ťie ├«n care creditorul are obliga╚Ťia ├«nregistr─ârii convorbirii.
Modificarea contractelor de credit potrivit prevederilor prezentei ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â se produce prin
efectul legii, f─âr─â ├«ncheierea de acte adi╚Ťionale. ├Än termen de 30 de zile de la primirea solicit─ârii, creditorul notific─â debitorului clauzele contractuale modificate pentru implementarea prevederilor prezentei ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â.

Care este perioada maxima pentru care se poate solicita facilitatea?

Debitorul poate opta prin solicitarea transmis─â creditorului s─â suspende obliga╚Ťia de plat─â a ratelor scadente aferente ├«mprumuturilor, reprezent├ónd rate de capital, dob├ónzi ╚Öi comisioane, pentru o perioad─â cuprins─â ├«ntre o lun─â ╚Öi nou─â luni, care s─â nu dep─â╚Öeasc─â data de 31 decembrie 2020.
Creditorul analizeaz─â solicitarea ╚Öi o aprob─â ├«n condi╚Ťiile prev─âzute ├«n normele de aplicare a prezentei ordonan╚Ťe de urgen╚Ť─â.
Perioada maxim─â de creditare prev─âzut─â ├«n reglement─ârile creditorilor poate fi dep─â╚Öit─â cu o perioad─â egal─â cu durata suspend─ârii obliga╚Ťiei de plat─â.
Prelungirea duratei contractuale produce efecte de la data comunic─ârii solicit─ârii de suspendare adresate creditorilor pentru solicit─ârile aprobate de creditori

Ce se întâmplă cu dobândă?

Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare.
Prin excep╚Ťie, pentru creditele ipotecare contractate de persoane fizice dob├ónda aferent─â perioadei de suspendare se calculeaz─â potrivit prevederilor contractului de credit ╚Öi reprezint─â o crean╚Ť─â distinct─â ╚Öi independent─â ├«n raport cu celelalte obliga╚Ťii izvor├óte din contractul de credit. La aceast─â crean╚Ť─â dob├ónda este 0% ╚Öi plata de c─âtre debitor a acestei crean╚Ťe se va face e╚Öalonat, ├«n 60 de rate lunare egale, ├«ncep├ónd cu luna imediat urm─âtoare ├«ncheierii perioadei de am├ónare.
Prin urmare, pentru creditele ipotecare nu se va mai pl─âti dob├ónd─â la dob├ónd─â de c─âtre persoanele fizice. R─âm├óne aceast─â obliga╚Ťie pentru restul tipurilor de ├«mprumut, inclusiv pentru cele de consum.

Aten╚Ťie!

Statul, prin Ministerul Finan╚Ťelor Publice, garanteaz─â ├«n procent de 100% plata dob├ónzii aferent─â contractelor de credit ipotecar contractate de debitorii persoane fizice.

Debitorii care nu pl─âtesc crean╚Ťele garantate de stat vor fi executa╚Ťi de c─âtre ANAF ├«n caz de neplat─â, situa╚Ťie ├«n care se vor calcula inclusiv accesorii fiscale ÔÇô dob├ónzi.

A╚Öadar, se schimb─â regimul juridic al crean╚Ťelor, din crean╚Ťe bancare ├«n crean╚Ťe bugetare, cu toate consecin╚Ťele care decurg de aici: sunt recuperate potrivit Codului de procedura fiscal─â, iar creditorii sunt autorit─â╚Ťile fiscale.

Material realizat de Casa de Avocatur─â Bordianu & Asocia╚Ťii.

2020-04-07T12:21:44+03:00 aprilie 2nd, 2020|blog, stiri|

Aboneaza-te la newsletter