­čĺŞGHID DE SUPORT PENTRU M─éSURI ECONOMICE DEDICATE CLINICILOR ╚śI CABINETELE DE MEDICIN─é DENTAR─é – Covid 19

­čĺŞGHID DE SUPORT PENTRU M─éSURI ECONOMICE DEDICATE CLINICILOR ╚śI CABINETELE DE MEDICIN─é DENTAR─é – Covid 19

Asocia╚Ťia Dental Office Managers (ADOM) a fost ├«ntotdeauna al─âturi de comunitatea medicilor antreprenori ╚Öi a managerilor de clinici ╚Öi cabinete stomatologice private din Rom├ónia. De aceea, ├«mpreun─â cu Casa de avocatura Bordianu & Asocia╚Ťii, ADOM sus╚Ťine m─âsurile economice imediate puse la dispozi╚Ťia clinicilor ╚Öi cabinetelor de medicin─â dentar─â prin Ordonan╚Ťa de urgen╚Ť─â nr. 29/2020.

Așadar:
Ôťö Av├ónd ├«n vedere ponderea semnificativ─â a costurilor reprezentate de chirii ╚Öi plata utilit─â╚Ťilor pentru imobilele cu destina╚Ťie de sedii sociale cu activitate sau puncte de lucru,
Ôťö Av├ónd ├«n vedere faptul c─â ├«ncep├ónd cu data de 22.03.2020 orele 22.00, a fost suspendata activitatea cabinetelor de medicin─â dentar─â,
Ôťö Av├ónd ├«n vedere starea de urgen╚Ť─â decretat─â pe teritoriul Rom├óniei prin Decretul nr. 195/16.03.2020,
Prin Ordonan╚Ťa de urgen╚Ť─â nr. 29/2020 au fost prevazute m─âsuri economice ╚Öi fiscal-bugetare, printre care cea prevazut─â la art. X punctul 1, care stabile╚Öte pentru companiile care ╚Öi-au ├«ntrerupt activitatea total sau par╚Ťial, urmatoarele beneficii, pe durata st─ârii de urgen╚Ť─â:

1. Am├ónarea la plat─â pentru serviciile de utilit─â╚Ťi: electricitate, gaze naturale, ap─â, servicii de telefonie ╚Öi internet;

1.1 Pentru am├ónarea la plat─â pentru serviciile de utilit─â╚Ťi, este recomandat─â transmiterea unei notific─âri c─âtre acest furnizor, ├«n care s─â fie indicate: sumele pentru care se cere acordarea beneficiului, precum ╚Öi perioada pentru care se poate acorda am├ónarea.
1.2 Notificarea poate fi f─âcut─â at├ót ├«n numele societ─â╚Ťii medicale/ cabinetului medical, c╚Öt si al Proprietarului de la care s-a transmis folosin╚Ťa spa╚Ťiului, fa╚Ť─â de preluarea obliga╚Ťiei de plat─â a utilit─â╚Ťilor ├«ncep├ónd cu intrarea ├«n vigoare a contractului de ├«nchiriere.

2. Amânarea la plată sau renegocierea cuantumului chiriei, inclusiv scutirea integrală, pentru imobilele în care acestea își desfășurau activitatea lucrativă.

2.1 Pentru renegocierea cuantumului chiriei, este necesar─â transmiterea unei notific─âri c─âtre Proprietar, ├«n care s─â fie solicitat─â modificarea clauzelor contractului sub aspectul exigibilit─â╚Ťii chiriei ÔÇô datei la care obliga╚Ťia lunar─â de plat─â devine scadent─â, precum ╚Öi a cuantumului acesteia. Pentru protec╚Ťia conserv─ârii acordului ob╚Ťinut, chiar ╚Öi prin mijloace neconven╚Ťionale (telefon, whatsapp, skype etc), se recomand─â ├«ncheierea unui act adi╚Ťional care s─â stabileasc─â noile condi╚Ťii de ├«nchiriere ╚Öi durata pentru care acestea ├«╚Öi produc efectele.
Pentru a beneficia de aceste facilit─â╚Ťi, nu trebuie pierdut─â din vedere necesitatea ob╚Ťinerii certificatului care atest─â situa╚Ťia de urgen╚Ť─â, eliberat de c─âtre Ministerul Economiei sau a avizului de for╚Ť─â major─â emis de c─âtre Camera de Comer╚Ť ╚Öi Industrie.
Certificatul privind situa╚Ťia de urgen╚Ť─â emis de c─âtre Ministerul Economiei este centrat pe prejudiciul suferit ╚Öi reflectarea acestuia ├«n Contabilitate, av├ónd ca reper o perioad─â contabil─â anterioar─â.
Avizul privind situa╚Ťia de for╚Ť─â major─â emis de c─âtre Camera de Comer╚Ť ╚Öi Industrie este centrat pe eveniment ╚Öi pe impactul acestuia ├«n derularea viitoare a contractului. Niciunul nu se emite „pe band─â rulant─â” ╚Öi implic─â o analiz─â punctual─â a fiec─ârei situa╚Ťii ├«n parte.

├Än concluzie, propunem o analiz─â corect─â ╚Öi coerent─â a situa╚Ťiei cu care se confrunt─â aceste societ─â╚Ťi, care s─â implice reorganiz─âri la nivelul resurselor umane, renegocierea contractelor cu partenerii, precum ╚Öi prioritizarea pl─â╚Ťilor care urmeaz─â a fi efectuate. Acest demers implic─â prezen╚Ťa unui avocat, care s─â ghideze factorii de decizie ├«n sensul unor hot─âr├óri legale ╚Öi propor╚Ťionale.

Stomatologia privat─â trece printr-o perioad─â critic─â ├«n momentul de fa╚Ť─â ╚Öi nu este singurul domeniul. M─âsurile pe care le putem lua acum sunt esen╚Ťiale pentru a face fa╚Ť─â situa╚Ťiei ╚Öi pentru o revenire c├ót mai rapid─â. De aceea este important s─â reconfigur─âm priorit─â╚Ťile financiare ale business-ului.

Material realizat de Casa de Avocatur─â Bordianu & Asocia╚Ťii.

2020-04-07T12:21:04+03:00 martie 26th, 2020|blog, stiri|

Aboneaza-te la newsletter