Stomatologia Pediatrică și rolul de SUPER-EROU al copilăriei FĂRĂ TEAMĂ de dentist

Stomatologia Pediatrică și rolul de SUPER-EROU al copilăriei FĂRĂ TEAMĂ de dentist

Stomatologia pediatrică este, probabil, printre cele mai frumoase ramuri ale medicinii dentare și, în același timp, un domeniu în mare măsură provocator. Nevoile pacientului copil sunt diferite în multe aspecte față de cele ale pacientului adult, atât din punct de vedere medical, dar mai ales emoțional, astfel încât modalitatea de interacțiune cu acesta este deosebit de importantă deoarece poate influența experiența dentară a copilului pe tot parcursul vieții acestuia. Este necesară o pregătire amplă în ceea ce privește abordarea acestei categorii de pacienți încă de la momentul în care se stabilește vizita în cabinetul stomatologic, pregătire ce începe acasă, cu părinții, și continuă în clinică alături de echipa medicală. Pentru a i se asigura tânărului pacient un climat care să inspire încredere și faptul că se află în siguranță, este esențial ca părinții și întreaga echipă din clinică să lucreze împreună. Pe lângă cunoștințele medicale, medicul și echipa acestuia trebuie să aibă, incontestabil, cunoștințe de psihologie, îndeosebi abilități de gestionare a emoțiilor atât cu pacienții copii, cât și cu părinții care îi însoțesc în clinică.

Grupul DENT ESTET a adus pentru prima dată pe piața serviciilor stomatologice medicina dentară adresată pacienților tineri, prin deschiderea, în anul 2008, a primei clinici stomatologice dedicată exclusiv copiilor, DENT ESTET 4 KIDS. Decizia de a explora acest domeniu delicat a venit în mod firesc, ca urmare a faptului că Dr. Oana Taban, Fondator și CEO DENT ESTET, a experimentat personal nevoia de a oferi fiului său tratament specializat, adecvat vârstei și adaptat emoțiilor specifice. Astfel, a luat naștere un proiect deosebit de îndrăzneț căruia i s-au alăturat în timp peste 50 de de medici stomatologi pediatri, dornici să se dedice exclusiv medicinii dentare pentru copii, iar astăzi, la 16 ani de la deschiderea primei clinici DENT ESTET 4 KIDS, peste 70.000 de pacienți se bucură de tratament specializat pe grupe de vârstă și abordare medicală centrată pe emoțiile pacienților foarte tineri.

Înființarea clinicilor DENT ESTET 4 KIDS a scos la lumină o realitate neplăcută în ceea ce privește educația medicală în România, respectiv faptul că un număr covârșitor de pacienți tineri nu ajung la medicul stomatolog pentru servicii de profilaxie, ceea ce determină în mod firesc ca procentajul vizitelor pentru tratarea unei afecțiuni deja apărute să fie, din păcate, mai mare. Lucrurile în acest sens nu au suferit îmbunătățiri majore nici până în prezent, cel mai recent studiu de piață realizat în anul 2022 de către DENT ESTET menționând că „doar 18% dintre părinții cu copii sub 12 ani spun că aceștia vizitează cabinetele dentare pentru o ședință de profilaxie de două ori pe an, așa cum recomandă medicii stomatologi, iar 22% spun că merg o dată pe an”. Totodată, același studiu a evidențiat faptul că „45% dintre părinți declară că prima durere dentară a copilului lor a apărut între 0 și 3 ani.”

Aceste statistici confirmă nevoia continuă de a crește nivelul de conștientizare în rândul părinților asupra problemelor dentare la copii, îndeosebi cu accent pe faptul că acestea pot influența sănătatea dentară și sănătatea generală inclusiv atunci când pacienții foarte tineri vor deveni adulți. Însă în egală măsură este importantă educarea copiilor pentru insuflarea obiceiurilor sănătoase și, implicit, dezvoltarea unui mediu în care aceștia să se familiarizeze cu vizitele de prevenție, să se simtă confortabil, să aibă încredere în medicul dentist și în întreg procesul de interacțiune cu acesta și cu clinica. În completarea nevoii de a dezvolta un astfel de mediu pentru copil pe tot parcursul vieții sale, în anul 2012 grupul DENT ESTET s-a extins prin înființarea primei clinici dentare dedicată exclusiv adolescenților, DENT ESTET 4 TEENS, în cadrul căreia a început specializarea tratamentelor pentru dinții permanenți tineri.

Astfel, DENT ESTET a devenit prima clinică din România care a acoperit în totalitate, dar pe segmente de exclusivitate, nevoile pacientului de la prima vizită pe tot parcursul vieții, oferindu-i acestuia oportunitatea de a beneficia de servicii excepționale, dar și de o atenție deosebită care să favorizeze educarea acestuia în sensul adoptării obiceiurilor medicale sănătoase: „Nevoile pacientului sunt foarte diferite în funcție de vârsta acestuia și este foarte important să primeasă tratamentul potrivit la vârsta potrivită. Dinții de lapte au specificul lor în special pentru că sunt multe mituri în jurul tratării acestora, dat fiind că încă există percepția conform căreia este mai puțin important să li se acorde atenție nefiind permanenți.” Dr. Oana Taban, Fondator și CEO al grupului de clinici DENT ESTET

DENT ESTET 4 KIDS a construit în timp o echipă puternică, mereu informată despre cele mai noi tendințe în stomatologia pediatrică, cu medici și psihologi care s-au specializat pe specificitățile tratamentelor dinților temporari și a celor permanenți tineri, dar și pe înțelegerea nevoilor emoționale ale copiilor. Andreea Necula, în prezent Director Operațional DENT ESTET, a coordonat cu succes încă din primii ani echipa DENT ESTET 4 KIDS și astfel, cu ajutorul acesteia, echipa a crescut organic pe măsură ce clinicile s-au dezvoltat. Dr. Dana Dulgheru, Dr. Irina Morariu, Dr. Mihai Gavrilescu sau Dr. Greta Terzieva sunt doar câțiva dintre medicii care au participat la numeroase cursuri și conferințe de specialitate în România, dar și în Europa sau în Statele Unite, în cadrul cărora au dezbătut cele mai arzătoare teme ale domeniului alături de specialiști de renume internațional. Ca rezultat al acestui permanent schimb de experiență, pacienții foarte tineri au putut benefica de tratamente aliniate cu ultimele descoperiri științifice ale momentului. Nu în ultimul rând, psih. Bianca Radu a completat echipa atât prin împărtășirea cunoștințelor sale cu echipa medicală, cât și prin interacțiunea directă cu pacienții copii pe care i-a ajutat să se bucure de o experiența relaxantă și cât mai plăcută la stomatolog.

ADOM a devenit punctul de referință pentru stomatologia pediatrică la nivel național și locul care atrage medici stomatologi care doresc să își dezvolte cariera în acest domeniu, să participe la tot mai multe cursuri de instruire, conferințe internaționale de profil și, mai ales, să profeseze pe un număr semnificativ de pacienți.

Experiența de peste 16 ani a clinicilor DENT ESTET 4 KIDS, ajunse la un număr de 9, precum și a celor două clinici DENT ESTET 4 TEENS, au inspirat în cadrul ADOM România nevoia introducerii unui program dedicat stomatologiei pediatrice.

Încă de la prima sa ediție din 2020, acest curs abordează teme de interes care necesită o introspecție mai amplă, întocmai pentru a răspunde nevoilor medicilor care doresc să își dezvolte cariera în domeniul stomatologiei pediatrice. Acestea ating aspecte emoționale precum modalități de acomodarea a pacientului, înțelegerea profilului emoțional al copilului, dar și al membrilor familiei care îl însoțesc în cabinet sau comunicarea cu părinții, precum și aspecte medicale insuficient abordate în stomatologia clasică, cum ar fi profilaxia pe grupe de vârstă, demineralizarea, modalități de tratament a cariilor de biberon (ECC), abordarea sindromului de hipomineralizare molar-incisiv (MIH), realizarea tratamentelor endodontice și a obturațiilor dentare, utilizarea anesteziei digitale și demitizarea inhalosedării, aplicarea coroanelor dentare pediatrice, realizarea frenectomiei și, nu în ultimul rând, abordarea cu maximă eficiență a traumatismelor dentare. Alături de alte teme specifice stomatologiei de profil, cursul are, totodată, o componentă practică, ce presupune că participanții au ocazia să exerseze individual pe mulaje care simulează perfect dentiția copilului diverse proceduri stomatologice, precum realizarea de obturații dentare sau aplicarea coronițelor dentare pediatrice.

Parcurgem împreună întreaga experiență a celor mai tineri pacienți ai noștri în clinica stomatologică, având în permanență în vedere faptul că încrederea pe care o inspirăm încă de la primul zâmbet este baza pe care construim tratamentul de care aceștia au nevoie. Pentru acest lucru ne ajutăm de experiența considerabilă în lucrul cu copiii din cadrul clinicilor DENT ESTET 4 KIDS, dar și de cele mai noi tehnologii și inovații ale domeniului care ne permit să abordăm chiar și cele mai complicate cazuri cu maximă precizie și minim disconfort.” – Dr. Dana Dulgheru, Medic Stomatologie Pediatrică DENT ESTET 4 KIDS, lector ADOM.

Adăugarea acestui curs în curriculum-ul ADOM a răspuns unei nevoi puternice din partea comunității medicale, aceea de a se perfecționa în acordarea serviciilor pentru pacienții copii și de a exersa practici specifice într-un mediu sigur și relaxant, sub îndrumarea trainerilor ADOM, medici în echipele DENT ESTET 4 KIDS și DENT ESTET 4 TEENS.

Elementul de atracție al acestui curs, comparativ cu alte opțiuni educaționale de profil, și totodată motivul pentru care cererea pentru acesta a fost și a rămas ridicată de la o ediție la alta, este chiar faptul că echipa de traineri are o experiență deosebită în cadrul clinicilor dedicate exclusiv copiilor și adolescenților, a fost expusă la o diversitare de cazuri și situații, de la vizite standard de profilaxie dentară, la traumatisme dentare sau cazuri ortodontice complexe, a interacționat cu un număr semnificativ de pacienți și părinți, a învățat în timp cum să abordeze fiecare tipologie umană, cum să câștige încrederea și cum să ducă la bun sfârșit tratamentul fără să compromită în niciun fel confortul pacientului. „La cursurile de Stomatologie Pediatrică am gândit o abordare sistematică a tratamentelor dentare pentru cei mai tineri pacienți, cu focus pe fiecare etapă de vârstă, întocmai pentru a sublinia felul în care îngrijirea dinților și realizarea tratamentelor eficiente din punct de vedere medical influențează sănătatea dentară pe termen lung și starea generală de sănătate pe tot parcursul vieții.” Dr. Oana Taban, Fondator și CEO DENT ESTET, Președinte ADOM

Experiența vastă a trainerilor a permis abordarea în profunzime a temelor discutate și oferirea de răspunsuri complexe la toate întrebările cursanților. ADOM a devenit, astfel, centrul de referință pentru cunoștințe și împărtășirea informațiilor în comunitate, încurajând dezvoltarea unei ramuri a stomatologiei românești către care doar cei mai îndrăzneți se îndreaptă, aceea a tratării pacientului copil.

Cu sprijinul și sub îndrumarea trainerilor ADOM, neprevăzutul s-a transformat în procedură, empatia și-a primit rolul pe care îl merită în interacțiunea cu pacientul și tehnicile specifice serviciilor de stomatologie pediatrică au fost exersate, îmbunătățite și perfecționate de către cursanții ADOM care au câștigat, conform feedback-ului primit, mai mult decât cunoștințe ca urmare a parcurgerii acestui curs: au câștigat încredere. În final, pacientul copil beneficiază de un tratament de excepție și se bucură de o experiență care să pună bazele unui obicei sănătos care îl va însoți pe tot parcursul vieții.

Stomatologia pediatrică este și va rămâne printre prioritățile de dezvoltare ale grupului DENT ESTET și, implicit, pentru ADOM, prin contribuția educațională deosebit de importantă pe care cursul de Stomatologie Pediatrică o aduce comunității medicale. Folosind presiunea timpului în avantajul pacientului și transformând constrângerile specifice tratamentelor pentru copii în oportunități de învățare, ADOM sprijină profesioniștii domeniului prin cultura de sharing astfel încât, împreună cu aceștia, să crească zâmbete sănătoase și frumoase.

2024-04-03T14:57:07+03:00 martie 19th, 2024|blog|

Aboneaza-te la newsletter